Supermarkt wordt overbodig volgens Marley Spoon

Supermarkt wordt overbodig volgens Marley Spoon

Origineel artikel van RTLZ

Over tien jaar zijn bijna alle supermarkten uit het straatbeeld verdwenen, zegt Fabian Siegel, CEO en oprichter van maaltijdboxservice Marley Spoon. En hij ziet veel voordelen: “Het is beter voor het milieu, we eten gezonder en gooien minder weg.”

Sinds de oprichting heeft Marley Spoon een enorme groei doorgemaakt. Deze groei is uiteraard te danken aan de toegenomen vraag van de consument. Het bedrijf is momenteel gevestigd in diverse Europese landen waaronder dus Nederland, Australië en de Verenigde Staten.

Consument koopt meer voedsel online

Dat de consument online meer geld aan voedsel besteed bleek al uit een kwartaalonderzoek van de Thuiswinkel Markt Monitor. Maar ook een brancherapport van de Rabobank laat een duidelijk een lijn omhoog zien in de populariteit van maaltijdboxen. De Rabobank schrijft:

“De consument wil worden ontzorgd met verantwoorde /duurzame producten die gemakkelijk te bereiden zijn of ready to eat op de momenten die voor de consument aansluiten”

Ook al koopt de grote meerderheid van de bevolking nog op traditionele manier haar boodschappen en dus niet online. Volgens Siegel komt daar het komende decennium een grote verandering in.

De gangbare boodschappen bestellen we dan online, wellicht geheel geautomatiseerd door je koelkast. Niet geheel ondenkbaar met de komende technologische ontwikkelingen zoals the internet of things. De avondmaaltijden daarvoor gaan we dan naar de maaltijdboxen van Marley Spoon, HelloFresh, Mathijs Maaltijdbox etc. etc.

Toekomstvisie van Marley Spoon

Vooruitkijken en strategieën met verschillende scenario’s bedenken, dat is wat deze CEO van Marley Spoon eigenlijk doet en deelt met ons. Heel gek zijn deze scenario’s niet. Eigenlijk wel vrij realistisch, de wereld om ons heen is op het moment enorm aan het veranderen en is eigenlijk al erg veranderd sinds de opkomst van het internet.

We hebben al enorme transformaties doorgemaakt op het sociale vlak door de social media. En nog niet zo lang geleden zien we de kentering op het gebied van winkelen door de toename van online winkelen. Grote “traditionele” winkelketens verdwijnen om ons heen en slaan gaten in de winkelstraten. Dat de Food sector hier niet aan ontkomt is niet geheel vreemd.

AffiliateBanner_728x90px_NL

Hoe gaat de online wereld van voedsel er straks dan uit zien?

Volgens Siegel gaan de supermarkten het niet meer redden door de mate van de online concurrentie. Hij zegt hier dan ook het volgende over:

“We kunnen op het internet veel goedkoper en versere producten aanbieden, onder andere doordat je direct bij de producent kunt bestellen. Maar er blijven altijd nog wel een paar supermarkten. Deze supermarkten bieden dan een ‘experience’ aan. Je gaat daar winkelen omdat je het leuk vindt, zoals Whole Foods in Amerika nu ook al doet.”

Vele van de lezers zullen niet bekend zijn met de Amerikaanse supermarkt Whole foods. Wie interesse heeft moet eens een kijkje nemen op de website van Whole Foods 

Waarom koopt men een maaltijdbox?

maaltijdbox marley spoonEen maaltijdbox is de goedkopere keuze dan de supermarkt. Alle ingrediënten worden nu per juiste hoeveelheid verpakt. Er is geen verspilling en daarnaast is ook het goedkoper, legt Siegel uit. Vervolgens zegt hij:

“Wanneer je maar bijvoorbeeld twee eetlepels vissaus nodig hebt voor een gerecht moet je bij een supermarkt toch een flesje, potje of blikje afnemen. Welke al veel duurder is en daarnaast gebruik je het waarschijnlijk nooit of veel te weinig en verdwijnt het bij het afval.”

Als je een maaltijdbox besteld is hier geen sprake van. Maar wanneer je een grote pan tomatensaus voor pasta gaat maken dan ben je goedkoper uit. Maar dat is ook niet de bedoeling van de maaltijdbox.

Het is de inspiratie die je niet hebt of niet kan opbrengen om een keer iets anders te koken. Een maaltijdbox biedt variatie. Marley Spoon biedt daarom een keuze van 15 maaltijden per week.

Wie koopt een maaltijdbox van Marley Spoon?

Marley Spoon en andere maaltijdbox aanbieders richten zich met name op de drukke gezinnen die wel graag thuis koken. In Nederland ziet dat er als volgt uit:

  • Men kookt drie tot vier keer per week thuis;
  • 80% van de Nederlanders die een box bestellen wil deze graag maandag of dinsdag thuisbezorgd hebben;
  • zaterdag gaat men naar de supermarkt en wil dan uitgebreid koken;
  • op zondag bestelt men dan eten.

Siegel richt zich met Marley Spoon ook op de families. Deze groep kookt elke dag thuis en gaat hiervoor misschien wel inspiratieloos naar de supermarkt. Deze groep besteld nu ook bij Marley Spoon. Ambities om wereldspeler te worden heeft Marley Spoon nu niet, men wil zich nu concentreren op de aanwezige markten.

Conclusie

Een interessant interview van de CEO van Marley Spoon. Graag had ik nog een antwoord gezien op mijn vraag wat Marley Spoon nou zo onderscheidend maakt t.o.v. bijvoorbeeld HelloFresh, deze heb ik nu niet gekregen.

Back to topic! Het geeft inderdaad maar weer aan dat de markt van online voedsel bestellen groeiende is. Komende jaren zullen we weten of de voorspellingen van Siegel werkelijkheid zijn.

 


Laat een review of ervaring achter

Het opgegeven email-adres verschijnt niet bij de geplaatste ervaring of review.

Het is toegestaan deze HTML tags of attributen te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*