acm-consument-kan-box-afzeggen

ACM zegt consument kan makkelijker af van abonnement maaltijdboxen!

Ook bij een abonnement op maaltijdboxen mogen consumenten zich binnen twee weken bedenken en afzien van het abonnement. Zes aanbieders van maaltijdboxen houden zich vanaf nu aan de wettelijke bedenktermijn. Het gaat om Beebox, HelloFresh, de Krat, Marley Spoon, Mathijs Maaltijdbox en Streekbox.

De Autoriteit Consument & Markt ofwel de ACM heeft dit afgedwongen bij de aanbieders van maaltijdboxen. Deze aanbieders informeren consumenten ook vooraf actief over de bedenktijd en over de andere voorwaarden van het abonnement. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM)  in een nieuwsbericht.

Wat waren dan de klachten?

Consumenten worden op straat of telefonisch benaderd door een aanbieder van maaltijdboxen. De ACM ontving via ConsuWijzer steeds meer meldingen van consumenten die ongewild aan een abonnement vast zaten.

”Steeds vaker worden producten zoals maaltijdboxen in de vorm van een abonnement aangeboden. Consumenten moeten weten dat je je kunt bedenken als je een abonnement hebt afgesloten. Ook als het om verse producten gaat”, aldus ACM-bestuurslid Anita Vegter.

Wat is er nu dan feitelijk veranderd voor de consument?

Dat er een bedenktijd is van 14 dagen. Deze bedenktijd begint op de dag van ontvangst van de eerste maaltijdbox. Wanneer de consument dan wil gebruik maken van zijn herroepingsrecht kan hij het abonnement beëindigen zonder opgaaf van redenen binnen deze termijn van 14 dagen.

Dit neemt niet weg dat men wel moet betalen voor de maaltijdboxen die al geleverd zijn binnen deze termijn. Dit geldt uiteraard alleen als de maaltijdbox aanbieder de consument hierover vooraf al duidelijk heeft geïnformeerd.

Ergens vind ik wel dat de consument zelf verantwoordelijk is voor de abonnementen die men afsluit. Wanneer de ACM ertussen komt, heb ik vaak een gevoel dat er sprake zou zijn van misleiding. Men kan beter zeggen dat de ACM de consument meer in bescherming neemt voor hun eigen “akties”.

 


Laat een review of ervaring achter

Het opgegeven email-adres verschijnt niet bij de geplaatste ervaring of review.

Het is toegestaan deze HTML tags of attributen te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*